Plast en velsignelse eller forbannelse?

Det er skremmende med den økende mengden plast vi ser rundt oss. En økning vi ser på avfallsanleggene med all plasten som samles inn og skal håndteres. Når mengdene øker, øker dessverre også mengden plast som havner på avveie, i havet, og i havet forsvinner ikke plasten, men brytes ned til stadig mindre biter. Havene er fulle av plast og plastforsøplingen er en trussel mot dyrelivet som lever der.

Det er bra at mer plast kildesorteres og samles inn, men det er ikke bra at det blir mer plast på produktene vi kjøper. Vi bruker og kaster i høyt tempo, og mye av det vi kjøper er pakket inn i plast. Plasten fyller raskt opp avfallsbeholderne vi har til plast hjemme. Det er et overforbruk av plast. Produsenter og leverandører må påvirkes til å velge bort plast som emballasje til fordel for annen emballasje. Matemballasje av plast kan ha en viktig funksjon fordi den har en god evne til å ta vare på maten den beskytter, reduserer matsvinn, men det er viktig at det ikke brukes mer plast enn nødvendig også for mat.

Å lage plast krever store mengder olje og gass, derfor er det viktig å kildesortere plasten. For hver kg med plast som vi gjenvinner, så sparer vi 2 kg råolje, og plasten kan brukes om igjen mange ganger.

Plasten har en lang vei fra kildesorteringen hjemme hos deg til det blir gjenvunnet til nye produkter. Plasten samles opp og håndteres på avfallsanleggene og fraktes til Europa fordi det i dag er begrenset mulighet for gjenvinning av plast i Norge, men Norge bør i framtiden håndtere en større andel av eget plastavfall.

Agder Renovasjon fikk nylig 2. plassen i Norge med 15,8 kilo plast pr innbygger. Det er innbyggerne i Arendal, Grimstad og Froland kommune sin fortjeneste at vi scorer så høyt sammenlignet med andre kommuner i Norge på plastinnsamling. Mange gjør en viktig innsats med kildesortering hver dag til beste for miljøet, og det er svært gledelig at vi sammen oppnår denne plasseringen.

Når plastavfallet først oppstår er det viktig at vi hindrer plastforsøpling og kildesorterer plasten, men det aller viktigste må være å minske plastbruken i hele samfunnet.

Med vennlig hilsen

Agder Renovasjon IKS

Anita Aanonsen Jernquist

Daglig leder


Fant du det du lette etter?

Følg oss

Følg oss på sosiale medier:

Facebook
Instagram
Blogg

Åpningstider

Heftingsdalen, Østerhus
og Gjenbruksbutikken
Man, tors 07:30-19:00
Tirs, ons 07:30-17:00
Fre 07:30-15:30

Kontakt oss

Agder Renovasjon IKS
Kristian Birkelands trasé 26
4849 Arendal

Tlf: 37 05 88 00
man-fre 08:00-15:30
Send oss en E-post