Matavfall og hageavfall

Slik sorterer du matavfall

Alle husholdningene får hver sin kjøkkenkurv til å ha i kjøkkenbenken. I denne kurven plasseres bioposer til matavfall. Ikke legg for varm mat eller flytende i posene. Knyt posen før den legges i dunken merket med matavfall.

Matavfall_kurv_0925.jpg#asset:306

Dunk til matavfall

Bioposene legges i dunken med brunt lokk. For at ikke bioposene skal fryse fast i bunnen om vinteren, legg noen aviser eller eggkartonger i bunnen.

Matavfall_0888.jpg#asset:307

Eksempler på matavfall

Fisk- og kjøttrester, eggeskall, brødrester, potetskrell og andre typer grønnsaksrester, kaffegrut/kaffefilter, teposer, tørkepapir/servietter med matrester, tyggegummi, blomsterrester og lignende.

Utdeling av bioposer til matavfall

Vi deler ut bioposer en gang pr år. Ekstra bioposer får du også uten ekstra kostnader. Knyt en biopose på matavfallsdunken og renovatøren legger igjen en rull til deg. Du kan også bestille flere bioposer på vår hjemmeside.

Hageavfall i matavfallsdunken

Har du plass kan du også legge litt hageavfall som gress, blader og små kvister i matavfallsdunken.

Hva skjer videre med matavfallet?

Matavfall komposteres til jordforbedringsmiddel på Heftingsdalen komposteringsanlegg. Matavfallet blandes med kalk og kvernet hageavfall og legges ut i ranker under tak. Rankene vendes  for å tilføre luft. I denne prosessen omdannes maten og det utvikles varme og CO2. Temperaturen i rankene kan komme opp i 70oC. Den høye temperaturen gjør at uønskede mikroorganismer dør. Matavfallet etterkomposteres i 5-6 måneder. Kompostjorden som dannes kan brukes som jordforbedringsmiddel/gjødsel i forskjellige grøntanlegg, i jordbruket, i hager og bed osv. Komposten kan kjøpes på våre avfallsmottak.Fant du det du lette etter?

Følg oss

Følg oss på sosiale medier:

Facebook
Instagram
Blogg

Åpningstider

Heftingsdalen, Østerhus
og Gjenbruksbutikken
Man, tors 07:30-19:00
Tirs, ons, fre 07:30-15:30

Kontakt oss

Agder Renovasjon IKS
Dalenveien 347, 4849 Arendal.

Tlf: 37 05 88 00
man-fre 08:00-15:30
Send oss en E-post